Akdeniz Diyetinin Zayıflamaya Etkisi ve 5 Taviye

Akdeniz Diyetinin Zayıflamaya Etkisi ve 5 Taviye

BESLENME

Akdeniz Diyetinin Zayıflamaya Etkisi ve 5 Taviye

Akdeniz diyeti, doymuş yağ, şeker ve ağır işlenmiş gıdalardan uzak durulması gereken zeytinyağı,balık ,sebze ve meyve tüketiminin fazla olduğu bir diyet modelidir. Akdeniz Diyeti doktorlar ve diyetisyenler tarafından önerilen popüler bir diyettir. Bununla birlikte Akdeniz diyeti, American News & World Report tarafından 2020 yılında en iyi diyet modeli seçilmiştir .

 

Akdeniz diyetinin tarihi geçmişini incelersek; günümüzde kullanılan “Akdeniz Diyeti” teriminin, Yunanistan ve İtalya'da 1950'lerin sonları ve 1960'ların başlarındaki beslenme geleneklerine dayanarak ortaya çıktığını farkederiz. Bu diyet, İtalya ,İspanya gibi akdeniz ülkelerinde yaygın ve popülerdir.   

Akdeniz Diyetinin Zayıflamaya Etkisi

Dünya çapında aşırı kilo ve obezite prevalansı, kıta, ülke, etnik köken veya sosyoekonomik durum fark etmeden her yaştaki kadın ve erkekte artmıştır.

Özet bir ifade ile kalori alımı > kalori harcanması olduğunda kilo alımı yaşanmaktadır. Kilo alımının en önemli sebepleri arasında yanlış beslenme, yüksek kalorili besinler tüketme ve hareketsiz yaşam vardır.

Aktif bir yaşam tarzıyla birleştiğinde, kilo vermek için akdeniz diyeti modeli uygulanabilir. Akdeniz diyeti; doymuş yağ, rafine şeker ve tuz bakımından düşüktür ve meyve, sebze ve yağlı balık gibi kalp koruyucu gıdalarda yüksektir. Akdeniz diyetinin bazı ilkelerini günlük beslenmenize dahil ederek kalp hastalığı ve obezite gibi hastalıklara yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz. Bununla birlikte protein ve yüksek lifli gıdalar açısından zengin bir diyet olduğu için, tokluk hissinin tadını çıkarabileceğinizden sağlıklı ve ideal bir hızda kilo kaybedebileceğiniz bir diyet modelidir.

Akdeniz Diyet modeli, günümüzde en popüler diyetlerdendir. Aynı zamanda Akdeniz diyeti defalarca en sağlıklı diyet modeli seçilerek insan sağlığı üzerine olumlu etkilerini kanıtlamıştır. Yapılan araştırmalara göre Akdeniz diyetinin obezitenin önlenmesinde, kilo kontrolünde ve zayıflamada etkisi bulunmaktadır.

 Peki Akdeniz diyetini oluşturan besin bileşenleri nelerdir? Şimdi bunları inceleyelim.

Akdeniz Diyeti Bileşenleri

1.Zeytinyağı

Akdeniz diyetinde temel diyet yağı olarak sızma zeytinyağı tüketilmektedir.

Zeytinyağı hem salata sosu olarak hem de sebze ve baklagil yemeklerinde kullanılmaktadır. Zeytinyağı tekli doymamış yağ asitleri ve polifenoller açısından zengindir. Bu yüzden kardiyovasküler faydaları bulunmaktadır. Aynı zamanda zeytinyağı tüketiminin zayıflama üzerinde de olumlu etkileri bulunmaktadır. 

2.Balık

Ton balığı, uskumru, somon ve sardalya gibi yağlı balıklar omega-3 yağ asitleri açısından zengin besinlerdir. Düzenli balık tüketimi Akdeniz diyetinin olmazsa olmaz kurallarındandır. Akdeniz diyetinde kırmızı etin az miktarda tüketilmesi önerilmektedir. Beyaz et (tavuk, hindi vs.) ve balık tüketimi kırmızı ete kıyasla fazla olmalıdır.

3.Bakliyatlar ve Kuruyemişler

Tarihsel verilere göre, bakliyat çok eski zamanlardan beri yetiştirilmektedir ve tarih öncesi insanlar bakliyatları neredeyse her gün lapa eya püre şeklinde tüketmiştir. Bakliyatlar uzun süre saklanabilir ve besleyicidir ve bu özellikleri sayesinde birçok ülkede yaygın olarak tüketilmektedir. Akdeniz'in en karakteristik bakliyatları mercimek, nohut ve fasulyedir. Akdeniz diyetinde de bu gıdaların tüketilmesi önerilmektedir.

 Kuruyemişler (fıstık, badem, fındık, antep fıstığı vs.) Akdeniz bölgesindeki halk tarafından yıllardır tüketilmektedir ve kuruyemişler Akdeniz diyetinin önemli bileşenlerindendir.

4.Sebze ve meyveler

Akdeniz ülkelerinin iklimi ve tarım gelenekleri Antik çağlardan beri diyetin bir parçası olan çok çeşitli meyve ve sebzelerin üretimine olanak sağlamaktadır. Taze sebze ve meyve tüketimi Akdeniz Diyet modelinin en önemli unsurlarındandır.

Meyve ve sebzelerde flavonoidler ve polifenoller bulunmaktadır ve bu bileşenlerin kalp ve sinir sistemini koruyucu özellikleri bulunmaktadır. Bununla birlikte; meyve ve sebzeler sağlığa birçok faydası olan karotenoidlerden zengindir. Akdeniz diyetini uygulamak isteyen bireylerin sebze ve taze meyveleri bolca tüketmesi gerekmektedir.

5.Alkol

 Avrupa Akdeniz ülkelerinde ana yemekler ile birlikte ılımlı miktarlarda şarap tüketimi yaygındır. Orta derecede şarap tüketimi Akdeniz diyetinde yaygın olarak kullanılır.

Akdeniz diyetinin yapılan araştırmalara göre diyabet, kolesterol başta olmak üzere kanser dahil birçok hastalığa faydası olduğu saptanmıştır. Bununla birlikte Akdeniz diyeti; obezitenin önlenmesi ve sağlıklı kilo vermek için ideal bir diyet modelidir.

Akdeniz diyetini uygulamak isteyenler için 5 tavsiye:

  1. Sebze, fasulye ve kepekli tahılların tüketimini arttırın.
  2. Haftada en az üç kez balık yiyin.
  3. Kırmızı et tüketimini azaltın.
  4. Yemek hazırlarken tereyağı yerine zeytinyağı kullanın.
  5. Tatlı olarak taze meyve tüketin.

Siz de akdeniz diyeti uygulamak ve bu konuda en doğru desteği almak isterseniz buraya tıklayarak diyetisyeninizi seçip online diyete başlayabilirsiniz 😊