Beden Algısı Nedir?
PSIKOLOJI
Nasıl göründüğünüzü düşünüyorsunuz? Bu soru sıkça zihninizi kurcalıyor olabilir.
Beden algısı, bireyin kendi yarattığı zihinsel temsildir, ancak kişinin gerçekte nasıl göründüğüyle herhangi bir ilişkisi olabilir veya olmayabilir. Beden algısı, kişinin ebeveynlerinin tutumlarından, diğer erken deneyimlerden, duygular veya ruh halleri gibi içsel unsurlardan ve diğer faktörlerden her türlü bozulmaya tabidir. Şiddetli olumsuz beden algısı, görünüşte hafif veya saptanamayan bir kusurdan duyulan memnuniyetsizliğin ciddi bir saplantı haline geldiği vücut dismorfik bozukluğudur.
Olumsuz Beden Algısının Tehlikeleri
Olumsuz beden algısı, bir kişiyi akademik veya profesyonel kariyerindeki performans, ilişki doyumu ve genel yaşam kalitesi dahil olmak üzere birçok yönden etkileyebilir. Genellikle bir kişi burun, göğüsler veya bacaklar gibi belirli bir alana odaklanır. Ancak gerçekte, bu algılanan kusur başkaları tarafından fark edilmez bile. Şiddetli düzeyde bozukluktan muzdarip insanlar, bir kusur üzerinde bir işlev bozukluğu noktasına takıntılıdır, hatta bazı insanlar tekrar tekrar plastik cerrahları ziyaret eder.
Beden Algısını Ne Etkiler?
Olumsuz beden algısı ''çok kötü burnum var'' gibi daha az şiddetli olabilirken, ''vücudumla ilgili her şeyden nefret ediyorum'' gibi çok büyük veya şiddetli olabilir. Bir kusurunuz olduğunu düşünmeye başladığınızda zihniniz dikkat dağınıklığı ile çalışır ve onu olduğundan daha fazlasına dönüştürür. Bunların hepsi, nasıl göründüğünüz ve genel olarak yaşam hakkında nasıl düşündüğünüzü ve hissettiğinizi etkiler.
Beden Algısı Olumsuz Olan Kişilerin Estetik Ameliyat Olma Olasılığı Daha Mı Yüksek?
Evet. olumsuz beden algısı, kozmetik cerrahiyi tercih eden kişilerde daha yaygındır. Olumsuz beden algısı genel popülasyondaki yüzde 1 ila 2 oranı ile karşılaştırıldığında, kozmetik cerrahi popülasyonunda yüzde 7 ila 15'e varan oranlar tespit edilmiştir.
Olumsuz Beden Algısı Diğer Sorunlara Neden Olur Mu?
Havalı süper modellerin ve mükemmel şekilde şekillendirilmiş ünlülerin görüntülerine kısa bir süre bile maruz kalmak, vücuttan utanma, vücut memnuniyetsizliği, depresyon, kaygı ve yeme bozukluğu davranışlarını tetikleyebilir.
Olumsuz Beden Algısı Kimleri Etkiler?
Araştırmalar, küçük çocukların bile vücut ağırlığı konusunda aşırı endişe gösterebileceğini buldu ancak neyse ki birçok çocuk bu endişeleri aşıyor. Ve bazen 8 ya da 9 yaşında olan olumsuz beden algısı yaşayan çocuklar, herhangi bir gerçek bozukluktan muzdarip olmaktan ziyade, akran baskısına ve öz bilince bir tepkidir. Ancak çarpık bir bakış açısı, erkeklerden daha fazla kadının acı çektiği ergenlik öncesi yıllardan yetişkinliğe kadar insanlar için gerçek olabilir.
Kişinin beden algısı 3 yaşından itibaren oluşmaya başlayabilir. Çoğu zaman bu, bir ebeveynin kendi bedenleriyle olan ilişkisinin doğrudan bir sonucudur. Bir ebeveynin kendini nasıl gördüğü etkilidir ve çocuğun bedeni hakkındaki fikirlerini şekillendirebilir.
Bir kişinin beden algısı davranışlarını güçlü bir şekilde etkiler. Beden algısı ile meşguliyet ve çarpıtmaların kadınlar arasında ve çok daha az ölçüde erkekler arasında yaygın olduğu bulunmuştur.
Olumsuz Beden Algısı ve Üstesinden Gelme
Beden algısı kaygısının ortasında, insanlar vücudun önemli faydasını unutmaya meyillidir , örneğin bedenlerimiz bizi A noktasından B noktasına götürür. Yine de birçok insan, fiziksel görünümün öncelikli olduğu bir dünyaya saplanıp kalıyor. Beden algısını yeniden perspektife sokmak için uzmanlar, sosyal medya kullanımını kısıtlamanızı öneriyor, çünkü bunlar ziyaretçilere sürekli olarak dış görünüşe verilen aşırı değerin hatırlatıldığı ve imajın yanlış olduğu platformlar. Ve eğer bir selfie çekmek sizi daha kötü hissettiriyorsa, bundan kaçın. Hiç kimse yaşadığı yerden, yani vücudundan nefret ederek yaşamayı hak etmez. Beden algısı, bir kişinin bir podyum modeli gibi görünüp görünmediğine bağlı olmamalıdır. Nasıl görünürse görünsün bir kişinin vücudunu daha iyi görebilmesi mümkündür.
Vücudunuzun sizin için yaptığı her şeyi düşünün. Vücudunuzun farklı bölgelerine teşekkür edin. Kolların sevdiğin insanları tutmana izin veriyor mu? Bacaklarınız sizi güzel yerlere yürüyüşe çıkarıyor mu? Elleriniz kendinizi ifade etmenize yardımcı oluyor mu? Vücudunuza, yaşamınız boyunca size hizmet ettiği yollardan dolayı bir şükran mektubu yazın.
Arkadaşınızı nasıl hissettikleri hakkında konuşmaya teşvik edin, ancak vücutları ve kiloları hakkında onları utandıran olumsuz konuşmalardan kaçının. Ayrıca birlikte pozitif faaliyetlerde bulunun, örneğin sağlıklı beslenme ve arkadaş olarak egzersiz yapın.
Olumsuz Beden Algısı İşaretleri
Olumsuz beden algısı olan insanlar, görünüşleri hakkında kronik kasvetli ve takıntılı düşüncelere sahip olabilirler. İşte olumsuz beden algısı söz konusu olunca diğer bazı belirtiler:
- Dikkati görünüşteki küçük bir kusura odaklar.
- Kendini çirkin olarak görür.
- Diğer insanların sözde deformiteyi görmesinden korkar.
- Mükemmeliyetçi olabilir.
- Sosyal etkileşimlerden kaçınır.
- Sürekli aynada kendine bakar.
- Algılanan kusuru makyaj veya kıyafetlerle sürekli olarak gizler.
- Kendi görünüşünü sürekli olarak diğer insanlarınkiyle karşılaştırır.
- Aşırı kozmetik prosedürler veya ameliyatlar peşinde koşar.
- Başkalarının güvencesine ihtiyaç duyar ("Bunda şişman mı görünüyorum?").
- Görünüşünden asla tatmin olmaz.