Detoks Diyet Nedir?

Detoks Diyet Nedir?

BESLENME

Detoks Diyet Nedir?

Detoks günümüzün en merak edilen konularından biri. Bu yazımızda detoks diyet nasıl olur? Detoks diyet artıları ve eksileri nelerdir bunları açıklayacağız. 

Öncelikle detoks kavramına bakalım. Detoks, kelime anlamı olarak toksinlerden, atık maddelerden arınma anlamına gelir. Normal şartlarda bu görevi karaciğerimiz muhteşem bir şekilde gerçekleştirir. 

Vücudumuzun fabrikası olarak bilinen karaciğerin en önemli görevlerinden biri kanı toksin ve atıklardan arındırmaktır. Sağlıklı bir karaciğer bunu harika bir şekilde yerine getirir. Yani sağlıklı bir kişi için detoks, vücudun zaten hali hazırda gerçekleştirdiği doğal bir süreçtir. 

Şimdi gelin birlikte detoks diyet ne vaat ediyor ve bu vaatleri sağlıyor mu öğrenelim…

Tipik bir detoks diyet, oruç tutma dönemini ve ardından meyve, sebze, meyve suları ve sudan oluşan sıkı bir diyeti içerir. Bazen bu sürece şifalı otlar, çaylar, takviyeler ve lavman gibi eklemeler yapılabilir. 

Detoks diyetler:

• Açlık ile organları dinlendirme

• Toksinlerden kurtulmak için karaciğerinizi uyarma

• Dışkı, idrar ve ter yoluyla toksin atılımını kolaylaştırma

• Kan dolaşımını iyileştirme gibi vaatler sunar.

Bu diyetlerin ayrıca obezite, sindirim sorunları, otoimmün hastalıklar, iltihaplanma, alerji, şişkinlik ve kronik yorgunluk gibi çeşitli sağlık sorunlarına yardımcı olduğu iddia edilmektedir.

Ancak tipik bir detoks diyetin vücutta toksinleri attığına dair kanıtlar ne yazık ki yetersiz. 

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere, karaciğer toksik maddeleri zararsız hale getirir ve ardından bunların vücuttan atılmasını sağlar. 

Atılamayan toksinler ise genellikle kimyasal kirleticiler ile vücudumuza aldığımız ve arındırması hayli zor olan bileşenlerden oluşur. Ve bu toksinler ne yazık ki yağ doku ve kanda birikme eğilimi gösterir. Ve bilimsel araştırmalar detoks diyetlerin bu toksinleri arındırmaktaki etkisini kanıtlamış değil. 

Detoks Diyet ve Kilo Kaybı

Detoks diyet ile kilo verme yöntemi ne yazık ki tavsiye ettiğimiz bir yöntem değil. Sebebi ise detoks diyetlerin çok ciddi bir kalori ve besin öğesi kısıtlamasına sebep olması. Kişiler aldıkları kaloriyi bir anda kıstıklarında vücut hızlı bir şekilde ilk olarak su kaybeder. Daha sonra bu su kaybını kas kaybı takip eder. 

Normal beslenme düzeni başladığında ise verilen bu kayıplar hızlı bir şekilde geri döner ve kişi başladığı yerde olur hatta detoks diyet ile yaşadığı açlığı telafi etmek için daha fazla besin tüketimi sağlayabilir.

Bir detoks diyet ciddi kalori kısıtlaması içeriyorsa, kesinlikle kilo kaybına neden olacaktır - ancak bu kilo kaybının sağlıklı olarak değerlendirilmesi pek mümkün değildir, özellikle de kas kaybı varken. 

Özetlemek gerekirse: 

Detoks diyet şart mı diye baktığımız zaman vücudumuzun bunu hali hazırda zaten yaptığını bildiğimiz için tercih edilmesini tavsiye ettiğimiz bir yöntem diyemeyiz. Vücudumuz sıklıkla toksik maddelere maruz kalır ancak, çoğu zaman ek yardım almadan bunları kaldırabilir.

Detoks diyet yapmak özellikle de kilo vermek isteyen kişiler için cazip görünse de, kalıcı bir kilo kaybı doğru bir yöntem değildir. 

Çok daha doğru bir yaklaşım, ciddi bir kalori kısıtlaması olan ve hızlı kilo kaybı vadeden detoks diyet yöntemleri yerine sağlıklı beslenme ve yaşam tarzında iyileştirmeler yaparak vücudumuzun doğal detoks sürecine yatırım yapmak olur. 

Sağlıkla kalın…