Diyet Motivasyonu Nasıl Sağlanır?
PSIKOLOJI
Sağlıklı beslenme düzeni oluşturmak, kilo vermek, incelmek... vb. Hedef ne olursa olsun son zamanlarda sonuca giden yolda en önemli ve en sıkça duyulan kavram diyet motivasyonu. En katısından en esneğine birçok beslenme programı uygulamış, defalarca spora başlamış, çok farklı yöntemler deneyip bazen sonuca çok yaklaşıp daha sonra başa dönmüş olabilirsiniz. Tüm bu çabanın sonuçsuz kalması ya da kalıcı olmamasının en önemli sebebi diyet motivasyonu kavramıdır.
Her defasında yüksek bir diyet motivasyonu ile yola çıkıyorum ama yolda bir şeyler ters gidiyor diyor musunuz? Evet, yalnız değilsiniz! Özellikle ilk haftalarda yüksek bir diyet motivasyonu ile harekete geçer fakat daha sonra yüksek diyet motivasyonunun devamlılığını sağlayamayız. Devamlılığı sağlayamadığımız noktada yavaş yavaş süreçten kopmaya başlar ve yüksek diyet motivasyonu yardımı ile edindiğimiz alışkanlıkları kalıcı hale getiremeyiz.
Kilo ve görünüm söz konusu olduğunda hedeflediğiniz sonuca ulaşmak için yalnızca diyet ve spor gibi davranışlar değil aynı zamanda psikolojik tutum ve bakış açısı da önemli yer tutmaktadır. Çoğunlukla diyet motivasyonu göz ardı edildiği için sonuca ulaşmak ne yazık ki güçleşiyor.
Diyet Motivasyonu Sağlamanın İpuçları
- Kendinizi Tanıyın: En iyi sonuca ancak size en uygun yöntemlerle ulaşmanız mümkündür. Size uygun olmayan yöntemler ile diyet motivasyonu sağlamayı beklemek bir mucizeyi beklemekle eş değerdir. Bu sebeple kendinizi ne kadar erken gözlemlemeye başlar ve davranışlarınıza odaklanırsanız diyet motivasyonu o kadar yüksek olacaktır.
- Kendinize İnanın: Düşünceler zannettiğimizden çok daha güçlüdür. Eğer başaramayacağınızı düşünüyorsanız diyet motivasyonunun kendiliğinden yüksek olmasını bekleyemeyiz. Şimdi kendinize inanmayan iç sesleri bir kenara bırakın ve harekete geçin.
- Ertelemeyin: Diyet motivasyonunun en büyük düşmanı erteleme davranışıdır. Hedefinizi ne kadar istediğinize odaklanın ve bugün,yarın demeden adım atın. Ertelemek sizi hedefinize yaklaştırmayacaktır.
- Uygulanabilir Hedefler Belirleyin: Gerçekçi olmayan hedefler beraberinde başarısızlık hissini getirir. Kendinizi başarısız hissettiğiniz sürece diyet motivasyonunu yüksek tutmak mümkün değildir. Bu sebeple ana hedefi her zaman uygulanabilir küçük adımlara bölmek ve her adım için doğru stratejiyi planlamak diyet motivasyonunu korumaya katkı sağlar.
- Hedefinize Neden İstediğinizi Belirleyin: Sizi kilo verme isteğine iten nedenleri sıralayın. Neyi neden yapmak istediğinizi bilmek diyet motivasyonu için oldukça önemlidir. Hedefinize karşı istediğinizin başkaları tarafından size dayatılmadığından emin olun.
- Sürece Odaklanın: Çoğu kişi söz konusu kilo hedefleri olunca sonuç odaklı hareket eder ve başarı kavramını aldığı sonuçla eşleştirir. Fakat sonuca odaklanmak ve sonuca hızlı gitmeye çalışmak diyet motivasyonunu zaman içinde kaybetmenize sebep olacaktır. Sonuca odaklanmak yerine sonucu elde etmek için attığınız her adıma, öğrendiğiniz her bilgiye ve edindiğiniz her alışkanlığa öncelikli olarak kıymet verin.
- Başarınızı Tebrik Edin: Diyet çoğu zaman zorlu bir süreçtir bu nedenle diyet motivasyonunu yüksek tutmak için en ufak başarınızda kendinizi takdir etmelisiniz. Sürecinizle uyumlu olacak minik ödüller de işe yarayacaktır. (Örneğin; 2 hafta üst üste egzersiz hedefinizi tamamladığınızda kendinize yeni bir spor taytı alabilirsiniz 😊)
- Sosyal Destek Edinin: Bu yolda yalnız olmadığınızı bilmek ve desteklenmek diyet motivasyonunun yüksek tutulması için çok önemlidir. Yakınlarınızı süreciniz ve hedefleriniz ile ilgili bilgilendirebilir, sosyal medyada sizinle aynı hedefe sahip kişilerin bulunduğu gruplara katılabilirsiniz.
- Aksiliklerin Sizi Yıldırmasına İzin Vermeyin: Hayat hiçbir zaman bize yalnızca çiçek bahçeleri vaat etmez. Bu nedenle süreç içerisinde hedefinize ulaşmanızı sekteye uğratabilecek değişkenler olabileceğini kabullenin ve böyle durumlarla karşılaştığınızda diyet motivasyonunu kaybetmemek için bir B planı oluşturun.
- Mükemmel Olmaya Çalışmayın: Ya hep ya hiç düşüncesine sahipseniz diyet motivasyonunu korumak çok güçtür. Sonuca ulaşmak için mükemmel değil yeterince iyi olmalısınız. Gerekli yerlerde kendinize esneklik sağlamak ve katı sınırlar belirlememek faydalı olacaktır.