Egzersiz Nedir?
EGZERSIZ
Egzersiz, fiziksel olarak aktif olup kalp atışının dinlenme halinden yüksek seviyelere çıkması halidir. Fiziksel ve zihinsel sağlık için egzersiz son derece önemlidir.
Ev içerisinde temizlik yapmak, yürüyüşe çıkmak, bahçeyi ekip biçmek veya bir spor salonunda antrenman yapmak dahil birçok egzersiz çeşidi vardır.
Düzenli egzersiz daha aktif ve sağlıklı bir beden ile daha iyi bir ruh hali için elzemdir. Her gün herhangi bir yoğunlukta egzersiz yapmak, genel sağlığın iyileştirilmesine katkıda bulunur.
Egzersiz Türleri Nelerdir?
Egzersiz kabaca 3 ana türe ayrılır:
• Aerobik
• Anaerobik
• Çeviklik egzersizleri
Aerobik Egzersiz Nedir?
Aerobik egzersiz genel olarak vücudun oksijeni daha iyi kullanmasını amaçlar. Uzun sürer ve genellikle orta şiddette uygulanır.
Aerobik egzersizde en az 20 dakika aktif olmak hedeflenir.
Aerobik Egzersiz Faydaları:
- Akciğer ve kalp kaslarını geliştirir
- Kan dolaşımını iyileştirir
- Kalp hastaları, diyabet gibi kronik hastalıkların riskini azaltır
- Uykuyu iyileştirir
Anaerobik Egzersiz Nedir?
Anaerobik egzersiz genel olarak enerji için oksijen kullanmaz. Bu egzersizler, güç kuvvet ve kas kütlesi oluşturmak için tercih edilir.
Ağırlık kaldırma, kısa mesafe koşuları (sprint), interval antrenmanlar gibi anaerobik egzersizler yüksek yoğunluklu hareketler olup genellikle 1-2 dk süreyle uygulanırlar.
Genel olarak egzersiz yapmak kalp sağlığına çok faydalı olsa da anaerobik egzersizlerin sağlık etkileri oldukça yüksektir.
Anaerobik Egzersiz Faydaları
- Kardiyovasküler sağlığı iyileştirir
- Kas inşa eder
- Yağ yakımını sağlar
Çeviklik Egzersizleri Nedir?
Çeviklik egzersizleri, sporcuların hız, atiklik ve kontrol yeteneklerini geliştirmek üzerine kurgulanan egzersizlerdir.
Örneğin teniste, bir oyuncunun her atıştan sonra iyi bir toparlanma yoluyla kort pozisyonu üzerindeki kontrolünü sürdürmesine yardımcı olur.
Elit sporcular için çeviklik egzersizleri spor dallarında daha başarılı olmalarına destek olur.
Egzersiz Yapmak Neden Önemli?
Hareketsiz bir yaşam, öncelikle kardiyovasküler hastalıklar olmak üzere, diyabet, osteoporoz gibi birçok sağlık problemine sebebiyet verebilir.
Aynı zamanda egzersiz yapmamak yani düşük fiziksel aktivite obezite ve fazla kilolu olma durumu için de bir risk faktörüdür.
Otoriteler, günlük 30 dakika, haftada en az 150 dakika kadar aktif olmayı önerir.
Egzersiz Yapmaya Başlama İpuçları
- Haftalık hedef belirlemek. Hedefler, başlamaya ve devam etmeye yardımcı olan motive edici faktörlerdir. Haftalık egzersiz hedefi koymak başlamanıza yardımcı olabilir.
- Sevdiğiniz bir aktivite seçin. Egzersiz illa keyif almadığınız bir kardiyo veya sevmediğiniz başka bir tür olmak zorunda değil. Yoga, yürüyüş, dans veya sevdiğiniz egzersiz türü neyse onunla başlayın.
- Bir arkadaşınızı dahil edin. Topluluk ile egzersiz yapmak motive olmak için şahane bir adım, sevdiğiniz bir arkadaşınız ile birlikte hareket etmeye başlayın
- Egzersiz yapmanın hissettirdiklerini odaklanın. Egzersiz yapmayı sadece kilo vermek veya forma girmek gibi bir dışsal hedef ile yapmak ne yazık ki bir süre sonra egzersizi bırakmaya sebep olur. Egzersiz sonrası hissettiğiniz başarı, enerji, mutluluk gibi hislere odaklanın
Egzersiz alışkanlığı kazanmana yardımcı olacak ve doğru egzersiz tekniklerini öğreneceğin programlar ile hareketi hayatına katmak için hemen Bewell’i indir!