Egzersiz Motivasyonu Nasıl Sağlanır?

Egzersiz Motivasyonu Nasıl Sağlanır?

EGZERSIZ

Egzersiz Motivasyonu Nasıl Sağlanır?

Egzersiz yaparken motivasyonun önemi unutulmamalıdır. Gerçekten de isteksizlik sık sık egzersiz yapmamaya, egzersizi ortasında bırakmaya veya her şeyinizi ortaya koymamanıza yol açabilir. Egzersiz motivasyonunun önemi hakkında aslında çok az şey biliyoruz. Motivasyon kelimesinin kökeni Latince’de “motivus” kelimesinden gelir. Bu kelime aslında ‘akım’ anlamına gelir. Ayrıca motivasyon, hedeflerimizi ulaşma, ihtiyaçlarımızı karşılama ve keyifli hisler deneyimleme biçimimizi etkiler. 

Egzersiz yapmayı, kilo vermek, kendini daha iyi hissetmek ya da kas kazanmak gibi pek çok sebeple istiyor olabiliriz. Bu sebeplerin tümü bizi egzersiz yapmaya iten güdülerdir. Sonuçları hissetmeye ve görmeye başladığımızda, bu, devam etmemize yardımcı olur. Bazen yeni bir egzersiz yapmaya başladığımızda, önceleri bundan zevk almaya eğilimli oluruz. Spor kıyafetleri, özel dersler ve spor salonu üyelikleri alırız. Ancak bir süre sonra vazgeçer ve bunları bir kenara atarız. 

Motivasyon eksikliği iki şeye yol açabilir: başarısızlık veya mecburiyet hissi. Egzersiz yaparken motivasyonun ne kadar önemli olduğundan pek bahsedilmez ama egzersiz motivasyonu, kişinin performansını etkiler. Bir kişinin kendini egzersiz yapmaya mecbur hissetmesi ise motive edici değildir. Hatta bu, motivasyon kaybettiren bir yöntemdir. Tek yaptığı şey, kişiyi yapmak istemediği bir şeyi yapmak üzere kapana kısılmış gibi hissettirmesidir. 

İşte size egzersiz motivasyonunuzu kaybetmemek için seçenekler

1. Hatırlayın: Neyi başarmak istiyorsunuz?

Hedefinizi gün ve gün kendinize hatırlatın. Neyi başarmak istiyordunuz bu yola neden çıktınız ve neden başarmalısınız. Unutmamanız için kendinize hatırlatmak tekrar egzersiz motivasyonunuzu canlandırmaya yardımcı olabilir.

2. Günlük hayatınıza egzersizle ilişkili şeyleri dahil edin.

Örneğin hafta sonu planı yapacaksanız egzersiz yapılan bir etkinliğe katılabilir, arkadaşlarınızla trekkinge çıkabilir veya yüzmek için bir sahile gidebilirsiniz. Keyif alacağınız egzersizle günlük hayatınızı birleştirin bu egzersiz motivasyonunuzun artmasına yardımcı olabilir.

3. Gerçekten sevdiğiniz ve keyif aldığınız egzersizleri yapın.

İhtiyacınız olan egzersiz programını tamamen bırakın demiyoruz ama bu programa sevdiğiniz türleri de ekleyebilirsiniz. Örneğin pazartesi ve çarşamba egzersiz programınızı, perşembe ve cuma ise sevdiğiniz bir spor türünü uygulayabilirsiniz. Bisiklet sürmek, dans etmek, kick box herhangi bir sevdiğiniz türü mutlaka programınıza dahil edin.

4. Birlikte egzersiz yapabileceğiniz arkadaşlar edinin.

Birlikte egzersiz yapabileceğiniz arkadaşlar edinmek egzersiz motivasyonunu canlı tutmak için en etkili yöntem. Böylece egzersiz yaparken yalnız kalmaz aynı zamanda birileriyle birlikte sosyalleşerek egzersiz yapmış olursunuz. Hatta birlikte eşli ya da takımlı egzersizler bile deneyebilirsiniz 

5. Egzersiz esnasında kullanabileceğiniz yeni kıyafetler alın.

En çok bilinen ve en eski egzersiz motivasyonu arttırma yöntemlerinden biri yeni kıyafetler almak. İster henüz içine giremeyeceğiniz küçük kıyafetler alın isterseniz de egzersiz yaparken kendinizi daha iyi hissettirecek sevdiğiniz tarda kıyafetler. Her yöntem işe yarayacaktır eğer alışveriş yapmayı seviyorsanız bu egzersiz motivasyonunu arttırma yöntemi tam size göre.

6. Egzersizde kullanacağınız ve öğrenebileceğiniz yeni ekipmanlar edinin.

Egzersizde ekipman kullanmak hem daha hızlı ilerlemenize yardımcı olabilir hem de egzersizinizin rutine girmesini engeller. Yeni ekipmanlar edinerek onları deneme ve öğrenme süreci ise egzersiz motivasyonunu arttırmanıza yardımcı olabilir. 

7. Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın, kendiniz için yapın, kendiniz için başarın.

Egzersiz motivasyonunuzu kendiniz için canlı tutun, başkaları size bunu yapmanızı söylediği için yapıyorsanız bu motivasyona tutunmak etkili olamayabilir. 

8. Hedefleriniz net olsun.

Hedefleriniz açık ve net olsun. Egzersiz motivasyonunuzu canlı tutmak için ne istediğinizi iyi bilmelisiniz. Böylece hedefinize yaklaşmakta çok daha kolay olacaktır.

9. Rutininizi kırın ve farklı egzersiz türleri deneyin.

Örneğin belki dans etmek ya da koşmak size daha iyi gelecek denemeden bilemezsin. Farklı egzersiz türlerini deneyin ve beğendiklerini rutininize ekleyin. Bisiklet sürmek için bir bisiklet kiralayabilirsiniz veya koşmak için hiçbir şeye ihtiyacınız yok. Farklı türler denemek için harekete geçmeniz yeterli çok fazla seçeneğiniz var ve hepsi egzersiz motivasyonunuzu arttırmak için uygun.

10. Egzersiz motivasyonunuzu kendinize hatırlatın.

 ……… için egzersiz yapıyorum. Sizin için bu boşluğa ne geliyor bunu yaz ve gün içinde sık sık bunu kendinize hatırlatın. Örneğin; Daha sağlıklı olmak için egzersiz yapıyorum diyebilirsiniz.

Egzersiz motivasyonunuzu kaybetmek egzersiz yapmayı tamamen bırakmak için etkili bir sebeptir. Sonuçta her zaman devam etmenizi sağlayacak yollar aramalısınız. Başlangıçta sizi motive eden sebep bir süre geçtikten sonra aynı kalmayabilir. Bu yüzden bu egzersiz motivasyonunuzu her zaman yenilemek ve taze tutmak çok önemlidir. 

Biz Bewell olarak hedefinize giden yolda egzersiz motivasyonunun önemini biliyor ve motivasyon destekli programlarımız ile her zaman motivasyonunuzu canlı tutuyoruz.