Emziren Anne Diyet Listesi Nasıl Olmalı?

Emziren Anne Diyet Listesi Nasıl Olmalı?

BESLENME

Emziren Anne Diyet Listesi Nasıl Olmalı?

Bir annenin hayatında en önemli zaman dilimlerinden biri olan emzirme döneminde annelerin kafalarında hep aynı soru işareti: “Sütüm artsın niye ne yemeliyim? Emziren anne diyet listesi nasıl olmalı?”. Bugün blog yazımızda emziren anne diyet listesinin nasıl olabileceğinden bahsedeceğiz ancak öncesinde sağlıklı bir emzirme dönemi ve bu dönemde beslenme neden önemli bundan başlayalım.

Emzirme Dönemi Neden Önemli?

Eğer tek bir mucize besin var deseler sanıyoruz bu besin anne sütü olurdu. Anne sütü içerisindeki bağışıklık bileşenleri (immünoglobulinler), vücut proteinine çok yüksek oranda dönüşen protein içeriği, bebeğin ihtiyacı ve büyüme gelişmesi için gerekli tüm bileşenleri içerir.

Aynı zamanda emzirme dönemi annenin sağlığı, ilerleyen yıllarda kalp ve diyabet rahatsızlıklarına yakalanma risklerinin de düşmesine yardımcı olur. En önemlisi annenin bebeği ile hem fizyolojik hem de duygusal olarak bağlandığı bir an olup, anneyi sakinleştirme ve rahatlama etkisi vardır.

Emzirme döneminde süt üretimi için annelerin ihtiyacı olan enerji miktarı artar bu sebeple iştah artışı çok normal bir durum olarak karşımıza çıkabilir. Emziren anne diyet listesinin bu bakış açısı ile hazırlanması son derece önemlidir.

Emziren Anne Diyet Listesi Uygulayabilir mi?

Annelerin aklındaki bir diğer soru ise " sütüm azalır mı, emziren anne diyet listesi uygulayabilir mi?" oluyor. 

Bu dönemde detoks, şok diyet, bilinçsizce uygulanan diyet listelerini kesinlikle önermeyiz. Ancak sağlıklı bir emzirme dönemi için, sebze, meyve, protein, doğru karbonhidrat bakımından yeterli ve dengeli bir emziren anne diyet listesine en çok bu dönemde ihtiyaç vardır.

Anneler özellikle gebelik ve emzirme döneminde, bu işin uzmanı olan diyetisyenlerden destek almalı, ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan bir emziren anne diyet listesi uygulamalıdır.

Emziren Anne Diyet Listesi Nasıl Olmalı?

Bahsettiğimiz üzere emzirme sürecinde süt üretimi için annenin enerji ve besin öğeleri ihtiyacı artar. Bu durum iştah artışına sebep olabilir. Ancak dengeli ve yeterli bir emziren anne diyet listesi ile anne hem ihtiyacı olan besin öğelerini karşılar hem de gebelik sürecinde aldığı kiloları rahatlıkla emzirme süreciyle birlikte kaybedebilir.

Evet, bunun için bir şok diyete ihtiyacınız yok

Emziren anne diyet listesi bir yandan kilo vermenize destek olurken bir yandan oldukça besleyici olup süt üretimine destek olabilir. 

Emziren anne diyet listesinde hangi besinlere yer vermeliyiz gelin birlikte inceleyelim…

İlk olarak anne sütünün %88 i sudur. Eğer sağlıklı bir emzirme süreci geçirmek istiyor ve sütünüz azalmasın istiyorsanız günlük en az 2-2.5 lt su tüketimini sağlamaya gayret edin

Emziren anne diyet listesinde besin değeri açısından zengin ve sağlık faydaları yüksek besinleri tercih edin.

Emziren anne diyet listesinde olmasını önerdiğimiz besinler:

  1. Balık, özellikle yağlı somon, sardalya gibi balıklar
  2. Et, tavuk
  3. Meyve ve sebzeler
  4. Kuruyemişler; badem, kabak çekirdeği, ceviz, fındık
  5. Faydalı yağlar; Zeytinyağı, avokado, Hindistan cevizi yağı, tam yağlı ev yoğurdu
  6. Lifli besinler; yulaf, karabuğday, bulgur, kinoa, bal kabağı

Emziren anne diyet listesinde olmasını önerdiğimiz önemli besinlerden bahsettik ancak bunlarla sınırlı kalmadan beslenme rutininizi zenginleştirmek, basit karbonhidratlar ve özellikle şekerden de uzak durmanızı öneririz. Sanılanın aksine sürekli karbonhidrat veya sütlü şekerli tatlılar tüketmek anne sütünün artmasına yardımcı olmaz, annenin yetersiz beslenmesine ve doğrudan sütünün besin kalitesinin azalmasına sebep olur.

Emziren Anne Diyet Listesinde Sınırlandırılması Gereken Besinler Nelerdir?

Emzirme döneminde dikkat edilmesi gereken önemli besin ve besin bileşenleri; kafein, alkol ve gaz yapacak besinlerdir.

Anne sütünün etkilenmemesi adına annenin kesinlikle alkol tüketmesi önerilmez. Aynı zamanda fazla kafein tüketimi de bebeğin metabolizma sürecini etkileyeceği için bebekte de annede de uykusuzluğa yol açabilir. Emziren anne diyet listesine günde 2 kupa üzerinde kahve, siyah çay gibi içecekler eklenmez.

Emzirme döneminde annelerin en büyük endişelerinden biri de bebeğe ve kendisine gaz yapacak besinleri tüketmemektedir.

Emziren anne diyet listesinde sınırlandırılabilecek gaz yapıcı besinler şu şekilde sıralanabilir,

• Çiğ soğan, sarımsak

• Brokoli, karnabahar gibi besinler annede ve bebekte gaz problemine sebep olabilir. Aynı zamanda yemeklerin içerisine biraz kimyon ilave etmek gaz probleminin önüne geçmeye yardımcı olacaktır.

Emzirme sürecinize destek olacak emziren anne diyet listesi için hemen Bewell'i indirin 😊💪🏻