Emziren Anne Diyeti Nasıl Olmalı?
BESLENME
Emzirme dönemi, hem anne hem hem bebek için son derece önemli bir dönemdir. Bebeğin anne ile yakın temas kurduğu, bağlarının güçlendiği bu dönemde doğru bir emzirme ile bebeğin ihtiyacı olan tüm besin gereksinimi anne sütü tarafından sağlanır. Özellikle emzirme döneminin ilk 6 ayında bebeğin eğer anne sütü varsa mutlaka anne sütü ile beslenmesi tavsiye edilir.
Emziren annelerin “sütüm nasıl artar”, “yediklerim sütümü etkiler mi” gibi endişe ve soru işaretleri olması çok normal. Bu yazımızda emziren anne diyeti nasıl olmalı, emziren anne diyetinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir bunlardan bahsedeceğiz.
Emziren Anne Diyeti Nasıl Olmalı?
Emziren anne diyetinde amaç, hem bebek hem anne için ihtiyaç duyulan besin öğelerini yeteri kadar karşılamak olmalıdır. Bu sebeple emziren anne diyetinde bulunması gereken besinler şu şekilde sıralanabilir:
• Günde 2-3 porsiyon et, kümes hayvanları, balık, yumurta, süt ürünleri, fasulye, kuruyemiş ve tohumlar gibi protein kaynakları emziren anne diyetinde yer almalı.
• Günde 2-3 porsiyon yeşil yapraklı ve renkli sebzeler tüketilmeli.
• Günde 2 porsiyon meyve yenmeli.
• Karbonhidrat ihtiyacı tam buğday ekmeği, karabuğday, yulaf gibi kaliteli tahıllardan karşılanabilir, özellikle bu gibi kompleks karbonhidratların emziren anne diyetinde yer alması süt kalitesini son derece etkileyecektir.
• Sütün ana bileşeni sudur. Su emziren anne diyeti için olmazsa olmazdır, mutlaka su tüketimi yeteri kadar sağlanmalıdır.
• Vejetaryen anneler için protein ihtiyacı, kurubaklagiller, yumurta, süt ürünleri ve yağlı tohumlardan karşılanabilir.
• Vegan emziren anne diyetinde ise mutlaka B12 takviyesi yer almalıdır.
Emziren Anne Diyetinde Kahve Tüketimi
Kafein anne sütüne geçen bir bileşendir, bu sebeple bebeğinizde sinir ve uykusuzluk gibi semptomlar görüyorsanız kafein tüketimini sınırlandırmakta fayda vardır.
Eğer bir semptom yaşanmıyorsa günde 2-3 porsiyon kahve ezmiren anne diyetinde yer alabilir.
Emziren Anne Diyetinde Sütü Etkileyen Besinler
• Sarımsak. Annenin sarımsak tüketimi sütün tadını etkileyerek bebeğin sütü reddetmesine sebep olabilir.
• Baharatlı ve kükürtlü besinler (brokoli, karnabahar, turp vb.) birçok bebek tarafından tolere edilse de bazı bebekler annenin bu besinleri tüketmesinden sonra gaz problemi yaşayabilmektedir. Eğer belli bir besini tükettikten sonra bebeğinizde ishal veya gaz gibi semptomlar görüyorsanız o besini bir süre beslenmenizden çıkarıp semptomların düzelip düzelmediğini kontrol etmenizde fayda var.
• Emziren anne diyetinde ne yediğiniz ile birlikte bebekte görülen semptomlar için bir semptom günlüğü tutmak, hangi gıdaların soruna neden olduğunu bilmenize yardımcı olabilir.
Siz de emziren anne diyeti ile ilgili daha profesyonel bir destek alıp emzirme döneminde uygulayabileceğiniz sağlıklı beslenme programına sahip olmak için hemen Bewell'i indirip, Diyetisyenimizin sizin için özel hazırlayacağı program ile emzirme sürecini daha kontrollü bir şekilde ilerletebilirsiniz 😊