Evde egzersiz yaparken hangi hareketleri uygulayabilirim?
EGZERSIZ
Özellikle son dönemlerde evde daha çok vakit geçirdiğimizden birçok ihtiyacımızı evde halletmeye başladık. Kuaföre gitmek yerine evde bazı çözümler denedik, markete gitmek yerine birbirinden farklı uygulamalar kullanarak evimize sipariş ettik ve belki daha birçok evden çıkmadan halledilmez sandığımız şeyleri evimizden halletmeye başladık.
Bunlardan biri de tabi ki egzersiz oldu. Böylece bir şekilde herkes evde egzersiz yapmaya başladı ya da başlamaya karar verdi. Evde egzersiz yapmak en başlarda herkes için çok zor ve nasıl olabilir diye düşündürürken deneyen birçok kişiyi kendine hayran bıraktı. Çünkü evde egzersiz yapmak, diğer dışarıda tercih ettiğimiz egzersizlere göre çok daha hesaplı ve çok daha pratik oldu.
Belki kilo almak belki de kilo verme hedefimiz için evde egzersiz yapmaya karar verdiğimizde aslında internet ortamında birçok evde egzersiz yapmayla ilgili bilgiye kolaylıkla ulaşabiliyoruz. Peki, evde egzersiz yapmak için yayılan onlarca yerde olan bu bilgilerden kaçı doğru, hangilerini uygulamalıyız ve hangilerinden kaçınmalıyız?
Eğer egzersiz yapmak konusunda bilgili bir eğitmen değilsen kendi başına evde egzersiz yapma videolarını ya da bloglarını okuyarak evde egzersiz yapmaya çalışmak senin için çokta sağlıklı olmayacaktır. Çünkü yanlış yapılan egzersizler ile vücudumuzda olan duruş bozukluğunu daha kötü bir duruma getirebilir, yeni bir duruş bozukluğuna sahip olabilir ya da ciddi sakatlıklar yaşayabiliriz. Bu yüzden mutlaka iyice araştırmak egzersiz ya da özellikle evde egzersiz hakkında deneyime sahip olmayan, alanı bu olmayan yerlerden bilgi almamak ve uygulamamak gerekir.
Peki, evde egzersiz yaparken hangi hareketleri uygulayabilirim?
Evde egzersiz yaparken temel hareketlerde başlamakta fayda var. Temel egzersiz hareketlerini geliştirmeden diğer hareketlere geçmek, temelini bilmeden yapacağımız iş fayda getirmeyeceğinden bizim için hiç sağlıklı olmaz.
Evde Hangi Egzersizler Yapılabilir?
1. Temel çömelme hareketi; Squat
Evde egzersiz yaparken squat hareketini uygulayacaksan bir ayna yardımıyla kendini yani bedenini kontrol etmelisin. Ayaklar omuz genişliğinde açık olsun, eller rahatça bedeninin yanında serbest durabilir ya da dengeni sağlamak için ellerini göğsünün önünde birleştirebilirsin. Yavaşça geriye doğru kalçanla çömelmeye başla. Bunu yaparken önce kalçanla geriye git, ayakların sabit bit şekilde aynı yerde durmalı. Göğsün ile dizlerine doğru kapanma, çömelirken sırtının doğal duruşunu korumaya çalış ve bu doğal duruşun bozulmadığı noktaya kadar çömel. Dizlerin çömeldiğinde içeri ya da dışarı kapanmasın. Aynı şekilde yukarı kalk ve hareketi tekrar et.
2. Evde egzersiz için en uygun itme hareketi; Şınav
Evde egzersiz uygularken temel hareketlerden şınav olmazsa olmazlarımızdan. Yere paralel uzanın ve parmak uçlarınız tam karşıya bakacak şekilde ellerinizi omuz genişliğinden biraz daha geniş açarak, avuç içlerinizi hafifçe göğsünüzün yanına yere koyun. Kollarınızdan kuvvet alarak göğsünüzü yerden kaldırın. Tekrar dirsekleri kırarak göğüs yere değene kadar gövdenizi aşağı indirin. Hareketi aynı şekilde uygulamaya devam edin. Şınav hareketini kolaylaştırmak için dizlerinizi yere koyarak uygulayabilirsiniz.
3. Evde egzersizin olmazsa olmazı; Plank
Evde egzersiz yaparken core yani merkez bölgemizi ihmal etmek olmaz. Mat üzerinde yüz üstü şınav çeker gibi pozisyon alarak dirseklerini ve ayak parmaklarını yere koyarak bacaklarını omuz genişliği hizasında açmalısın. Karın kaslarını sıkarak ve belinin içeri doğru göçmesine engel olarak bel boşluğunu arttırmadan bu pozisyonda başlangıçta en az 30 saniye kadar sabit durmalı ve birkaç set halinde hareketi tekrarlamalısın. Plank yapmaya yeni başlayan biriysen bu süreler yeterli olurken zamanla artırabilirsin.
4. Evde egzersizde sırt için en uygunu; Superman hareketi
Evde egzersiz yaparken uygulayabileceğiniz en pratik ve etkili sırt hareketlerinden. Yüz üstü tamamen yere uzanılır, bacaklar düz ve ayaklar birbirine bitişik durumda dizler, kollar, dirsekler bükülmeden ileriye uzatılır. Bu pozisyonda karın bölgesi yerde sabit dururken, gövde, bacaklar ve kollar gergin olarak nefes verilerek mümkün olduğu kadar yukarıya kaldırılır. Bu durumda 1-2 saniye kadar bekleyip kontrollü olarak gövde, bacaklar ve kollar aynı anda nefes alınarak yere indirilir ve harekete devam edilir.
Evde egzersiz yapmaya karar verdik ve egzersiz hakkında doğru bilgi aldığımızdan emin olduk peki nelere dikkat etmeliyiz gelin inceleyelim.
Evde egzersiz yaparken nelere dikkat edilmeli:
Öncelikle en doğru egzersiz programını da uygulasanız yanınızda bir antrenör yani spor eğitmeni olmadığından eğer sizde konuya yeterince hakim değilseniz sakatlanma olasılığınız var. Bunu minimuma indirmek hatta yok etmek için bizler Bewell ekibi olarak sizlere en uygun evde egzersiz programını hazırlıyoruz.
Bewell uygulamamız ile evde egzersiz için gerekli olan tüm bilgileri (sakatlık durumu, yaş, cinsiyet, duruş bozukluğu, hastalık gibi gerekli olan tüm kişisel bilgileri) öğreniyoruz ve size en doğru egzersiz programını sunuyoruz. Evde egzersiz programınız ile evde kendi başınıza egzersizinizi uygularken yaşayabileceğiniz problemleri önceden ön görüyor ve bunlara uygun çözüm yöntemlerini de size evde egzersiz programınız ile birlikte gönderiyoruz.
Evde egzersiz programınıza başlamadan önce kendiniz de Bewell egzersizinizde süre, ekipman, bölge, zorluk tercihinizi yapabiliyorsunuz. Böylece hem size özel egzersiz programınız oluyor hem de evde mevcut olan ekipmanlarınızı seçerek ya da hiç ekipmanınız yoksa vücut ağırlığınız ile çalıştırmak istediğiniz bölgenizi, istediğiniz zorlukta ve sürede istediğiniz ekipmanla çalıştırabiliyorsunuz.
Sağlığımız bizim için en değerli şeylerden biri olabilir. Ve sağlığımızı riske atacak durumlardan mutlaka kaçınmalı evde egzersiz yaparken mutlaka dikkat etmeliyiz.
Biz Bewell ekibi olarak sizin sağlığınıza çok değer veriyor ve ekibimizle birlikte en doğru kişisel evde egzersiz programını size sunuyoruz. Sağlığınızı riske atmayın ve evde egzersiz yaparken en doğru desteği alın.