Fitness Programınızda Mutlaka Olması Gereken 6 Etkili Hareket

Fitness Programınızda Mutlaka Olması Gereken 6 Etkili Hareket

EGZERSIZ

Fitness Programınızda Mutlaka Olması Gereken 6 Etkili Hareket

Fitness yapan ya da fitnessa yeni başlayacak olan birçok kişi, kendisine uygun olup olmadığını bilmediği standart fitness programlarıyla egzersiz yapmaktadır. Bu durum da doğal olarak sakatlıklara, yorgun bir vücuda, zaman ve sağlık kaybına yol açabilmektedir. 

Doğru ve etkili bir fitness programı ile hem keyifle sporda devamlılığımızı sağlayacak, hem de minimum çaba ile yaptığımız eylemlerden, maksimum fayda alacağız. Etkili bir fitness programına sahip olmak için önereceğimiz bu hareketleri mutlaka programınıza ekleyin.

İşte fitness programında olması gereken etkili 6 hareket

1) Overhead Squat

Squat kadın ya da erkek fitness yapan herkesin bildiği ve her yerde yapılabilecek fitness programının temel hareketlerinden biridir. Bir yere oturup kalkarken bile yaptığımız bu hareket, insan doğasının en temel hareketidir. Ancak ne yazık ki bilinçsizlikten dolayı bu harekete gereken önem verilmiyor ve bu da birçok sebepten problem yaratıyor.

Overhead squat fitness programlarında genellikle az yer alan ve squat etkili bir çeşidi olan hareketlerden biri dumbell, barbell vb. serbest ağırlık ekipmanlarıyla yapılabileceği gibi direnç bandı, pilates topu, sağlık topu gibi ekipmanlarla da etkili olacaktır. Bu harekette normal squattan farklı olarak vücudun üst ekstremitesi de etkili çalışır. 

2) Sliding Push-up

Şınav itme hareketi olarakta bilinen Push-up hareketi fitness programlarında sıklıkla yer alan temel fitness hareketlerinden biri fakat bu versiyonunu henüz hiç denemediyseniz mutlaka fitness programınızda yer vermeniz gerekiyor. 

Normal şınav hareketinden farklı olarak vücudumuzun itme kuvveti dışında çekiş kuvvetini de çalıştıran etkili bir versiyon. Bu hareketi yapmak için normal şınav pozisyonunuzda elinizin yanına bir serbest ağırlık ekipmanı alarak şınav hareketine ek her gövdeyi yerden kaldırışta ağırlığı sağa ve sola hareket ettirmek gerekiyor. Bu hareketi mutlaka fitness programınıza ekleyerek uygulayın.

3) Pull-up

Barfiks hareketi olarakta bilinen temel hareket vücudumuzun çekme kuvvetini güçlendiriyor. Eğer hiç barfiks çekemiyorsanız bu hareketi fitness programınıza eklerken makineli barfiks çekme aletlerini kullanabilir ya da bir direnç bandı yardımıyla daha kolay barfiks çekebilirsiniz. Barfiks çekebiliyorsanız bu hareketi fitness programınıza ağırlık kullanılan versiyonu ile ekleyin. Ağırlık kullanılan barfiks versiyonunda bele bağlanabilen ya da ayak bileklerine bağlanabilen serbest ağırlık kullanılabilir. Evinizde de kolaylıkla uygulanabilen barfiks hareketi için spor malzemeleri satan yerlerden barfiks demiri almanız yeterli olacaktır. Bu hareketi mutlaka fitness programınıza ekleyin.

4) One Leg Plank

Plank hareketi merkez bölgemizde ki kasları kuvvetlendiren etkili bir fitness programı hareketidir. Bu hareketi düzenli uygulamak vücudumuzda ki duruş bozukluklarını düzeltir ve daha güçlü bir bedene sahip olmamızı sağlar. Herkes tarafından tercihe edilen ve her yerde uygulanabilen plank hareketi için bir sürü seçenek var ama az bilinen ve etkili olan versiyonlarından biri ise tek ayakla plank denemek.

Fitness programınıza bu hareketi eklerken mutlaka bu versiyonunu da eklemeyi unutmayın. Hareketi normal plank hareketiden farklı olarak tek bacağınız havada uygulayın eğer hareket size kolay gelirse birde sırtınıza ağırlık koymayı deneyebilirsiniz.

5) Overhead lunge

Bu hareket sık bilinen ve duyulan lunge (adımlama) hareketinden farklı olarak hem vücudun üst hem de alt bölgesini etkili bir şekilde çalıştırır. Overhead lunge dumbell, barbell vb. serbest ağırlık ekipmanlarıyla yapılabileceği gibi direnç bandı, pilates topu, sağlık topu gibi ekipmanlarla da etkili olacaktır. Fitness programınıza lunge hareketini eklerken daha etkili bir versiyonunu istiyorsanız mutlaka bunu denemelisiniz. 

Normal lunge hareketinden farklı olarak bu fitness programı hareketinde kullanılan ekipman baş üstünde tutulur böylelikle hem adımlamak hem de ağırlığı sabit bir şekilde baş üstünde tutmak gerekir. Bu da hareketi daha etkili kılar. Bu harekete henüz fitness programınızda yer vermediyseniz mutlaka biran önce deneyin.

6) Deadlift

Fitness programında mutlaka olması gereken bir harekette deadlift hareketi. Sırt, bel, kalça ve bacak bölgesindeki kas gruplarını çalıştıran bu hareket, kol, omuz ve bunun yanında da birçok küçük kas grubunu aktif hale getiriyor. Deadlift hareketini fitness programınıza eklerken küçük dumbell gibi serbest ağırlıklarla başlayıp daha sonra barbell (halter) gibi ekipmanlara geçmek çok daha etkili olur. 

Fitness programına başlamadan önce programlama işinin bu alanda uzman bir kişi tarafından yapılması gerektiğini unutmamalıyız. Yanlış hazırlanan fitness programları geri dönüşü olmayan sakatlıklara ve zaman kaybına sebep olur bu yüzden biz Bewell ekibi olarak alanında uzman ekibimizle size en doğru programı hazırlıyoruz. 

Siz de Bewell’e katılarak hedefinize en uygun programa sahip olabilirsiniz 😊