Hızla Kilo Vermek Mümkün mü?

Hızla Kilo Vermek Mümkün mü?

BESLENME

Hızla Kilo Vermek Mümkün mü?

Kilo vermek isteyen ve bunun için hızla kilo vermek için uygun yöntemleri arayan birçok insan var. Peki hızla kilo vermek mümkün mü, bu yazımızdan bundan bahsedeceğiz. 

Hızla Kilo Vermek Ne Anlama Geliyor? 

Kilo verme hızı ve süresi açısından bilimsel kaynaklara baktığımızda sağlıklı bir kilo kaybı için önerilen süre şu şekilde 👇🏻

Kilo vermek isteyen bir kişinin haftalık olarak ağırlığının %1-2’si kadarını kaybetmesi ideal kabul edilir. Hızla kilo vermek denildiğinde sağlıklı kabul edebileceğimiz hız bu şekildedir. 

Örnek vermek gerekirse 100 kg civarı bir kişi haftalık olarak 1-2 kg yani ayda 4 ila 8 kg arasında kaybedebilir. 

Yüksek kilolarda bu oran %2’ye daha yakın iken daha düşük kilolarda haftalık kayıp %1’e daha yakındır. 

Yani 100 kg olan bir kişinin haftalık 2 kg yani ayda 8 kg kaybetmesi daha olası iken 60 kg olan bir kişinin haftalık olarak 600 gr yani ada 2.4 kg kaybetmesi olasıdır. 

Hızla kilo vermek isteyen birçok kişi haftalık olarak yukarıda bahsettiğimiz miktarlardan çok daha fazla kilo kaybetmek ister. Hızla kilo vermek için bilimsel olmayan ve çoğunlukla da birçok kişinin sıklıkla tercih ettiği yöntemler vardır. Bu sebeple hızla kilo vermek mümkün diyebiliriz. Ancak hızla kilo vermek sağlık açısından birçok negatif etkiye sahiptir. 

Hızla Kilo Vermek Sağlıklı mı?

1. Hızla kilo vermek kas kaybına neden olur

Kilo vermek sadece tartıda eksiler görmek değildir. Kilo kaybını “başarılı” kabul etmek için yağ kaybı olması şarttır.

Hızla kilo vermek için tercih edilen birçok yöntem kaloriyi ciddi bir şekilde kısıtlayarak vücudun ihtiyacı olan enerjiyi ve proteini sağlayamaz. Bu da hızlı bir şekilde kas kaybı anlamına gelir. 

Kas kaybetmek ise aşağıda açıkladığımız, kalp hastalıklardan, metabolizma hızının yavaşlamasına kadar birçok olaya sebep olur.

2. Hızla kilo vermek kalp hastalıklarına zemin hazırlar 

Kas, sadece vücudumuzu iyi gösteren bir doku değil. Tüm organlarımızın yapısı kaslarla çevrilidir ve kalp de bunlardan biridir. 

Hızla kilo vermek isteyen birçok kişi ilerleyen zamanlarda kalp hastalıkları açısından riskli hale gelir.

3. Hızla kilo vermek metabolizma hızının yavaşlamasına sebep olur

Hızla kilo vermek için çok düşük kalorili ve yetersiz protein içeren bir diyet uygulanması sonucu vücut kıtlık psikolojisine girerek mevcut kaynaklarını korumaya çalışır. Bunun için de metabolizma hızını düşürerek sindirim, boşaltım, solunum gibi diğer tüm faaliyetler için harcanan enerji miktarını azaltır. 

Metabolizma hızı düştükçe, ne kadar az yenirse yensin vücut da az miktarda enerji harcayacağından kilo kaybı yavaşlar, hatta durma noktasına gelir.

4. Hızla kilo vermek kendini halsiz ve yorgunluk hissine sebep olur

Hızla kilo vermek için kullanılan yöntemler sonucunda gerek kas kaybı, gerek yeterli enerji ve besin öğelerinin alınamaması sonucu ciddi bir halsizlik yorgunluk meydana gelir. 

Kilo vermek, sadece tartıdaki rakamı değil bedenine iyi gelen, sağlıklı beslenmeyi ve sağlıklı yaşamı ifade etmelidir. Kilo vermek için bilimsellikten uzak, sadece tartı odaklı hiçbir yöntemi tercih etmemeli sağlığınızı riske atmamalısınız. 

Kilo vermek için ihtiyacınız olan enerji ve besin öğelerini sağlayan bir beslenme programı ile sağlıklı yaşama bir adım atmak için siz de hemen Bewell’i indirin 💪🏻

Bilimsel gerçeklerle hazırlanmış programlarımızı uygulayın ve sağlığınızı riske atmayın.