Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalıdır?

BESLENME

Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Sağlıklı beslenme nasıl olmalı diye sorduğunuzda, kime sorduğunuza bağlı olarak sorunun cevabı değişir. Aile, iş arkadaşları, yakın arkadaşlar veya bir sağlık profesyonelinin bu konuda görüşleri mutlaka farklı olacaktır. 

Ancak işin uzmanı bir Diyetisyen “Sağlıklı Beslenme” tanımını en iyi yapacak kişidir. Bu yazıda bir Diyetisyen gözüyle sağlıklı beslenme nasıl olmalıdır bundan bahsedeceğiz. 

Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalı?

  1. Besinsel anlamda yeterli olmalı: Diyet, kaloriler, sağlıklı seçenekler bir kenara koyulmalı ve sağlıklı beslenme denildiğinde ilk akla gelen ihtiyaç duyulan besin öğelerini sağlıyor mu buna bakmak olmalıdır. Tüm gıdalar kalori içerir, ancak hepsi besin öğesi açısından zengin değildir. Sağlıklı beslenme; vitamin, mineral, protein, karbonhidrat, yağ ve lif açısından yeterli beslenmedir. 
  2. Besinsel çeşitlilik olmalı: Doğada yer alan her besinin bildiğimiz faydalarına ek bir de bilmediğimiz faydaları vardır. Tek tip bir beslenme şekli mutlaka bazı faydalı besin öğeleri açısından eksiklikler yaratmakla birlikte yetersiz beslenmeye sebep olacaktır. Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda her renk ve çeşitten besin yer almalıdır
  3. İşlenmiş gıdaların tüketimi minimum olmalı: Günümüzde işlenmiş gıdalar her yanımızı sarmış durumda. Marketlerde en büyük alanları kaplayan işlenmiş gıdalar sağlıklı beslenme önünde de ciddi bir limitleyici faktör olarak karşımıza çıkıyor. Alışveriş ve tüketimlerinizi mümkün olduğu kadar işlenmemiş, ham gıdalardan yapmaya özen gösterdiğinizde sağlıklı beslenme adına bir adım daha atmış olacaksınız.
  4. Makro besin öğeleri dengeli olmalı: Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda akla gelmesi gereken önemli bir konu ise protein-karbonhidrat-yağ oranları dengeli bir beslenme şekli olmalıdır. Tabağınıza her besin grubundan yeterli miktarda koyduğunuzda sağlıksız seçeneklere yer vermek zorlaşacak, sağlıklı beslenme daha kolay hale gelecektir. 

Sağlıklı beslenmenin temellerinden bahsettik, peki sağlıklı beslenmek için yasaklar olmak zorunda mı? Sevdiğimiz yiyecekleri tamamen beslenmemizden çıkarmalı mıyız?

Hayır!

Her şeyde olduğu gibi “denge” sağlıklı beslenme sürecinde de son derece önemlidir. Haftanın 7 günü var ve günde en az 2 öğün yaptığınızı hayal edin. Bu haftalık 14 öğün eder. 14 öğünün 4’ünde bazen miktarları kaçırmış bazense seçenek olarak “sağlıklı olmayan” bir tercih yapmış olabilirsiniz. 

Ancak geri kalan 10 gün, seçimlerinizden eminseniz, o hafta sağlıklı beslenmişsinizdir demektir 😊

Meyve ve şeker ilaveli paketlenmiş ürünler, işlenmiş et, şekerleme, dondurma, kızarmış yiyecekler , fast food ve yüksek oranda işlenmiş, paketlenmiş atıştırmalıkları azaltmak, sağlığınızı iyileştirmenin ve belirli hastalık riskinizi azaltmanın akıllı bir yoludur. Ancak bunları hayatınızdan tamamen çıkarmıyor olmak sağlıklı beslenme önünde bir engel değildir. 

Özetlemek gerekirse sağlıklı beslenme için birkaç ipucunu not alabilirsiniz. 

Sağlıklı Beslenme İpuçları

  1. Bitkisel ağırlıklı beslenin. Sebzeler, meyveler, fasulye ve fındık gibi bitkisel besinler diyetinizin çoğunu oluşturmalıdır. Bu yiyecekleri, özellikle sebzeleri her öğünde ve atıştırmada kullanmayı deneyin.
  2. Evde pişirin. Evde yemek pişirmek, diyetinizi çeşitlendirmenize yardımcı olur. Paket servis veya restoran yemeklerine alışkınsanız, başlamak için haftada sadece bir veya iki öğün yemek pişirmeyi deneyin.
  3. Düzenli olarak market alışverişi yapın. Mutfağınız sağlıklı yiyeceklerle doluysa, sağlıklı yemekler ve atıştırmalıklar hazırlamanız daha olasıdır. 
  4. Birden mükemmel olmayacağını bilin. Örneğin haftanın 7 günü de kötü besleniyorsanız öncelikle sadece 1 öğün iyi beslenmeyi deneyin. Bunu başardıktan sonra hedefinizi arttırın.
  5. Ödüller ve cheat-day gibi kavramları unutun. Eğer bu kavramlardan bahsediyorsanız yanlış yoldasınız demektir. Sağlıklı beslenmede her şey dengeli bir şekilde yer alır, bunun için kendinizi ödüllendirmeniz gerekmez. 
  6. Yeterli su için. Susuzluk çoğu zaman açlık ile karıştırılır ve atıştırma ihtiyacı doğurabilir. Yeterli su tüketmeyi ihmal etmeyin.
  7. Gerçekten sevmediğiniz bir besin konusunda zorlamayın. Eğer sevmiyorsanız yerine başka bir seçenek tercih edin. Sağlıklı beslenmek için illa “haşlanmış brokoli” yemek zorunda değilsiniz.

Sağlıklı beslenme herkes için farklı bir şey ifade etse de, dengeli diyetler genellikle besleyici yoğun gıdalar açısından zengindir, yüksek oranda işlenmiş gıdalar bakımından düşüktür ve doyurucu öğünler ve atıştırmalıklardan oluşur.

Siz de diyet süreçlerine farklı bir açıdan bakmak, sağlıklı beslenmeyi hayat tarzı haline getirmek istiyorsanız hemen Bewell’i indirin.