Sağlıklı Yaşam Nedir?

Sağlıklı Yaşam Nedir?

BESLENME

Sağlıklı Yaşam Nedir?

Hepimiz sağlıklı yaşam sürmek, sağlıklı bir hayat isteriz. Öyle değil mi? 

Sağlıklı denemeyecek bir yaşam şeklinde, çoğu zaman yorgunluk, stres, hastalıklarla baş etmek durumunda kalırız. Genellikle de sağlığımızı etkileyen durumlar ortaya çıktığında ise sağlıklı yaşam ile ilgili kararlar alır ve çoğunlukla bunu erteleriz. 

Peki sağlıklı yaşam gerçekte nedir? Sağlıklı yaşam için neler yapmak gerekir bu yazımızda bunlardan bahsedeceğiz. 

Sağlıklı Yaşam Nedir?

Sağlıklı yaşam, bedenen ve ruhen sağlıklı, iyi, mutlu hissettiren bir yaşam şeklidir. Birçok insan için sağlıklı yaşam tanımı farklı olsa da genel anlamda bedenimize ve ruhumuza iyi gelen, fayda sağlayan alışkanlıklara sahip olma durumu olarak tanımlanabilir.

Sağlıklı yaşam neden önemlidir?

1. Hastalıklara karşı korur

2. Yaşam süresini uzatmaya katkı sağlar

3. Doğa dostu bir yaşam sunar

Sağlıklı yaşamın hem vücudumuza, hem ruhumuza hem de dünyamıza birçok faydasından bahsetmek mümkün. 

Sağlıklı Yaşam İçin Neler Yapmak Lazım?

1. Sağlıklı beslenmek

Sağlıklı beslenmek sağlıklı yaşam için en önemli faktörlerin başında gelir. Yeteri kadar sebze-meyve tüketmek, mevsiminde ve temiz beslenmek, işlenmiş gıda tüketimini minimuma indirmek, sigara-alkol tüketimini azaltmak mümkünse sonlandırmak, basit karbonhidratlar yerine kompleks karbonhidrat tercih etmek gibi birçok sağlıklı beslenme önerisi sunulabilir.

2. Daha aktif olmak

Hareket hayatın her alanında son derece önemlidir. Daha iyi bir kalp sağlığı, kilo yönetimi ve ruh sağlığı dahil birçok faktör hareket ve hareketsizlikten etkilenir. 

Egzersiz söz konusu olduğunda illa saatler harcamak gerekmez, günlük 30 dakika kadar aktif olmak, belki yürüyüş belki bahçe işleri veya dans gibi sevdiğiniz bir aktiviteyi yapıyor olmak da aktif olmak için yeterlidir.

3. Stresi kontrol altına almak

Stres yönetimi, sağlıklı yaşam için son derece elzemdir. Bağışıklık sistemini zayıflatması, sindirim problemleri, depresyon, anksiyete, kalp rahatsızlıkları gibi bir çok durum için stres önemli bir risk faktörüdür. 

Hayatımızda stresin olmaması mümkün değildir, ancak önemli olan stresi nasıl karşıladığımız ve nasıl yönettiğimizdir. Stres seviyesini minimumda tutmak, sağlığımızı etkileyecek boyutlara gelmeden stres kaynağı ile ilgili bir çözüm bulmak veya meditasyon, yoga, nefes egzersizleri gibi stres yönetimine destek uygulamalardan faydalanmak son derece önemlidir.

4. Sağlıklı ilişkiler kurmak

Sağlıklı yaşamın içerisinde ruh sağlığı da en az beden sağlığı kadar önemlidir. İnsan sosyal bir canlıdır ve eğer sağlıklı bir çevrede sağlıklı ilişkiler kuramazsa birtakım stres veya farklı problemler ortaya çıkabilir. 

📝Yapılan bilimsel araştırmalar, daha iyi sağlam ilişkileri olan kişilerin depresyona yakalanmak oranlarının daha düşük olduğunu göstermiştir. 

Sağlıklı yaşam bir bütündür. Bedenen, ruhen, fizyolojik olarak iyi olmayı ifade eder. Bu sebeple bedenimize iyi gelecek besinler tercih edip, hareketi hayatımıza katmak, sosyal varlığımızı kabullenip sağlıklı ilişkiler inşa etmek ve en önemlisi hayatımızda mutlaka olan stres ile doğru bir şekilde mücadele etmeyi öğrenmek sağlıklı yaşam için atılacak en önemli adımlardandır. 

Sağlıklı yaşam ve sağlıklı yaşam yolculuğunda sizi zorlayan, engelleyen faktörleri tespit edip uzmanlarımızın hazırladığı çözüm programlarına katılmak için hemen Bewell’i indirin!