Spor Motivasyonu İpuçları

Spor Motivasyonu İpuçları

PSIKOLOJI

Spor Motivasyonu İpuçları

Yürüyüş, koşu, fitness, yoga, pilates, dans... vb. türü ne olursa olsun spor sağlığımız için en gerekli olan alışkanlıkların başında gelmektedir. Sağlık için bu kadar önemli bir alışkanlığı kazanma ve sürdürme noktasında sahip olduğumuz spor motivasyonu konusunda ise herkes o kadar şanslı değil. 

Spora niyetlenip çabucak bırakan, başlamayı sürekli erteleyen ya da spor rutini oluşturamayan spor motivasyonu düşük biri iseniz bu yazımızda spor motivasyonu arttırma ipuçlarından bahsedeceğiz.

Yüksek bir spor motivasyonu ile egzersize başlamaya niyetlenme aslında işin en kolay kısmıdır. Fakat bir şekilde spora başlamaya niyetlensek bile eyleme geçmeyi bir sonraki pazartesiye ya da önemli bir işin bitimine erteliyor olabiliriz. Peki nasıl oluyor da sahip olduğumuzu sandığımız yüksek spor motivasyonu bir anda bizi terk ediyor? Spor motivasyonunu yüksek seviyede tutabilmek için öncelikle neden spor yapmak istediğinizi yani hedefinizi iyi belirliyor olmalısınız. Sizi spor yapmaya götüren ve daha da önemlisi bunu bir rutin olarak hayatınıza katmanızı sağlayan geçerli bir nedeniniz yoksa spor motivasyonu bir süre sonra azalarak yok olacaktır.

Kimisi için hırs, rekabet ve kazanma arsuzu spor motivasyonu kaynağı iken kimisi için de daha fit görünme ya da daha sağlıklı olma arzusu spor motivasyonunu kamçılamaktadır. Burada önemli olan kendi isteklerinize ve yaşam biçiminize uygun bir neden belirlemek. 

Spor motivasyonu harekete geçmemizi sağlayan ve bahanelere tutunmamızı engelleyen bir güçtür ama olduğumuz yerde oturarak bir gün aniden spor motivasyonu geleceğini beklemek oldukça gerçek dışıdır. Motivasyon, kendi kendimize kurduğumuz ve sürdürdüğümüz bir yapı olmak zorundadır. İstediğimiz spor motivasyonu seviyesine ulaşmak için ise ön koşul harekete geçmek ve spor motivasyonunun nasıl kendiliğinden yükseldiğini izlemektir :)

Spor Motivasyonu Arttırmak İçin İpuçları

  • Ufak Adımlarla Başlayın: Yüksek spor motivasyonu ile bir anda fazla ağırlıkların altına girmek, uzun saatler egzersiz yapmak ya da yüksek yoğunluklu antrenmanlar yapmak spor motivasyonunu kısa vadede düşürür. Bu nedenle ufak adımlarla başlamak ve zaman içerisinde kademeli olarak arttırmak çok daha işlevsel olacaktır.
  • Önceden Hazırlık Yapın: Spor esnasında giyeceğiniz kıyafetleri geceden hazırlamak, kullanacağınız ekipmanları önceden belirlemek ve yerleştirmek, spor öncesi ve sonrası alacağınız besinleri önceden hazırlamak sizi akışta tutacak ve spor motivasyonunun yükselmesini sağlayacaktır.
  • Rutin Oluşturun: Yapabiliyorsanız haftanın belli günlerinde ve belli saat aralığında spor yapmak için kendinizle sözleşmek spor motivasyonunu ve disiplini arttıracaktır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise her zaman planlamanızda esneklik payı bırakmak ve evdeki hesap çarşıya uymadığında spor motivasyonunun düşmesine izin vermemek ;)
  • Rol Model Edinin: Sizi spor yapmaya teşvik edecek birilerinin varlığı akıştan kopmanızı engelleyecektir. Rol modeliniz tanıdığınız biri olabileceği gibi düzenli spor yapan ünlüler ve sporcular da olabilir.
  • Kendinizi Ödüllendirin: Spor sonrası ufak bir masaj ya da ufak bir gezinti ne kadar iyi gelir değil mi? :) Spor sonrası kendinize vereceğiniz küçük ödüller spor motivasyonu için oldukça etkilidir. Yine de içsel ödüllerin (spor sonrası başarı, hafifleme... vb.) çok daha etkili olduğunu unutmayın.
  • Zevk Aldığınız Aktiviteleri Yapın: Spor rutini oluşturmak için illa saatlerce spor salonunda geçirmenize gerek yok. Dışarıda ya da evde kolaylıkla yapabileceğiniz hem sağlığınızı iyileştirecek hem de zevk alabileceğiniz spor aktivitelerini rutininize katmak spor motivasyonunuzu arttırmaya yardımcı olacaktır.