Spor Sonrası Kas Ağrısı Nasıl Geçer?

Spor Sonrası Kas Ağrısı Nasıl Geçer?

EGZERSIZ

Spor Sonrası Kas Ağrısı Nasıl Geçer?

Bir egzersiz programına hevesle başladıktan 1 gün sonra spor sonrası kas ağrısı sebebiyle pes mi ediyorsunuz? 

O halde bu blog yazısı tam size göre!

Egzersiz yapmak çoğu zaman zorlayıcı olabilir, özellikle de hareketsiz yaşamın bizi ele geçirdiği bu günlerde. Bir motivasyon ile egzersize başlayıp yoğun kas ağrıları yaşamak ise egzersiz yapmaktan çoğu zaman uzaklaştıran bir deneyimdir. Ancak bazı püf noktalar ile spor sonrası kas ağrısı problemini hafifletmek mümkün!

Spor Sonrası Kas Ağrısı Ne Zaman Başlar?

Spor sonrası kas ağrısı genellikle antrenman yoğunluğunu, sıklığını veya uzunluğunu artırdığınızda veya yeni bir aktivite denediğinizde olabilir. Genellikle zorlu bir antrenmandan 12 ila 24 saat sonra başlar ve 24 ila 72 saat arasında zirve yapar.

Spor Sonrası Kas Ağrısı Nasıl Geçer? 

1. Yeteri kadar ısınmak

Egzersize başlamadan önce ısınma hareketleri yaparak esnemek, sanıldığından daha da önemlidir. Kasları esnetip ısıtarak yapılacak hareketlere hazırlamak spor sonrası kas ağrısı için iyi bir önlemdir. Spor sonrası kas ağrısı yaşayan birçok kişi egzersize başlamadan önce yapılan esnemeleri ihmal eder. 

2. Egzersiz sonrası soğumak 

Spor sonrası kas ağrısının başka bir sebebi de esneme gibi soğuma hareketlerinin de ihmal edilmesidir. Egzersizin sonlarında 10 dakika kadar kasların soğumasına yardımcı olacak esneme benzeri germek hareketleri uygulamak spor sonrası kas ağrısını hafifletecektir. 

3. Isı uygulamak

Kas gerginliğini azaltmak ve hızlı toparlanmayı sağlamak için kaslara ısı uygulamak iyi bir yöntemdir. Kas sıcaklığı arttığında, kan akışı artar, hasar görmüş bölgeye taze oksijen ve iyileştirici besinler getirir. Bir havluyu ütüleyip veya biraz buharda tutup ağrılı bölgelere sarabilirsiniz. Böylelikle spor sonrası kas ağrısı büyük ölçüde azalabilir. 

4. Masaj yaptırmak

Masaj, kas gerginliğini azaltan ve masaj yapılan bölgedeki kan akışını hızlandıran bir metottur. Spor sonrası kas ağrısı yaşamamak için egzersizden sonra masaj yaptırabilir, hem kaslarınızı hem de ruhunuzu dinlendirebilirsiniz.

5. Dinlenmeye fırsat vermek

Yoğun bir egzersiz sonrası özellikle 24 saat sonra spor sonrası kas kas ağrısının en çok yaşandığı zamandır. Bu süreçte ağrıyan bölgeyi çok daha fazla zorlamak kas ağrılarını arttırıp sakatlanma riskine neden olabilir. 

Spor sonrası kas ağrısı genellikle sadece vücudun çalışılan kısımlarını etkiler, bu nedenle belki diğer kas gruplarını çalıştırırken yorgun olanların iyileşmesine izin verebilirsiniz.

Bizim önerimiz ağrıyan bir bölgeniz varsa ve egzersize devam etmek istiyorsanız ertesi gün başka bir bölgeyi çalıştırmanız olur. Örneğin karın kaslarınızda şiddetli bir ağrı varsa ertesi günü bacak günü yapmak iyi bir fikir olabilir. 

Veya ağrılarınızın yoğun olduğu gün hafif bir yürüyüş yapmak iyi gelebilir. 

Egzersiz yaparken hızlı sonuçlar bekleriz ve kas ağrıları da yaptığımızın egzersizin işe yaradığını düşündürebilir. Ancak 1 gece kaslar gözle görülür ölçüde büyümez veya bir anda hedefimize ulaşmayız. Bu sebeple egzersiz yaparken sınırlarınızın çok ötesine geçmeye çalışmak yerine başlangıçta egzersiz alışkanlığı kazanmaya odaklanmanızı öneririz. 

Orta düzeyde kas ağrıları motivasyonu arttırabilir ancak seviyenizin çok ötesinde bir spor sonrası kas ağrısı günlük yaşantınızı olumsuz etkileyerek egzersiz motivasyonunuzun kaybolmasına neden olabilir. 

Her şeyde olduğu gibi egzersizde de dengeli hareket etmeyi, kendinizi yıpratmamayı öneririz. 

Sağlıklı günler dileriz 😊