Stres Yönetimi Sağlığımız İçin Neden Önemlidir?

Stres Yönetimi Sağlığımız İçin Neden Önemlidir?

PSIKOLOJI

Stres Yönetimi Sağlığımız İçin Neden Önemlidir?

Günlük yaşamınızda stresi azaltmanın sizi daha mutlu ve sağlıklı hale getirebileceği oldukça sezgiseldir. Ancak stresi her şeyden önce genel refahın bu kadar güçlü bir göstergesi yapan nedir? Bu sorunun yanıtı için stresin bedeni ve zihni tam olarak nasıl etkilediğine ve stres yönetimi kavramının ruh halinizi iyileştirmekten bağışıklık fonksiyonunu güçlendirmeye ve uzun ömürlülüğü artırmaya kadar her şeyi nasıl yapabileceğine yakından bakalım.

Stresli olduğunuzda, beyin genel işleyişini etkileyen hem kimyasal hem de fiziksel değişikliklere uğrar. Stres yönetimi devreye girmediğinde, epinefrin ve norepinefrin nörotransmiterleri dahil beyindeki bazı kimyasallar yükselmeye başlar ve adrenalin "savaş ya da kaç" hormonlarının daha büyük miktarlarının salgılanmasına neden olur. Bu kimyasalların salınması, hızlı kalp atış, daha yüksek kan basıncı ve zayıflamış bir bağışıklık sistemi dahil olmak üzere belirli fizyolojik etkilere katkıda bulunur. Stres yönetimi ile kontrol altına alınmamış kronik stres, zamanla mide ülseri, felç, astım ve kalp hastalığı gibi diğer ciddi sorunların gelişmesine yol açabilir.

Birçok sağlık uzmanı ayrıca kronik stresi kanser ve kalp krizi gibi hastalıklar için önemli bir risk faktörü olarak görmektedir. Bunun bir nedeni, vücudumuzun uzun süreli strese verdiği fiziksel tepkilerin yavaş yavaş birikmesi ve devam eden strese uyum sağlama girişimlerimizde fark edilmemesidir. Bununla birlikte, strese tolerans geliştiriyor gibi görünsek bile, sinir sistemimiz hala uzun vadede genel sağlığı ciddi şekilde etkileyebilecek bir aşırı yüklenme ile uğraşıyor. Strese karşı en yaygın fiziksel tepkilerden biri, nihayetinde gerilim tipi baş ağrılarını, migrenleri ve diğer kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarını tetikleyebilen kasların gerilmesidir. Stres, bağırsaklarınızın hangi besinleri emdiğini ve yiyeceklerin vücudunuzda ne kadar hızlı hareket ettiğini etkilediği ve normalde olduğundan daha fazla veya daha az yemenize neden olabileceği için sindirim sisteminiz için de zordur. Vücudunuzun doğal sindirim süreçlerinin bozulması mide bulantısı, ağrı, kusma, mide ekşimesi, kabızlık, asit reflüsü veya ishale neden olabilir.

Stresin çeşitli fiziksel etkilerine ek olarak, anksiyete, fobiler ve panik ataklar dahil olmak üzere bir dizi zihinsel ve duygusal bozukluğa da katkıda bulunabilir. Bu duygusal stres, odaklanmayı, karar vermeyi, bir şeyleri derinlemesine düşünmeyi veya bir şeyleri hatırlamayı zorlaştırabilir. Stres ayrıca asabiyete neden olabilir, sizi kolayca hayal kırıklığına uğratır ve başkalarına karşı sabırsız hale getirir ve hatta depresyona, öfkeye, güvensizlik duygularına ve ilişki çatışmalarına katkıda bulunabilir. Stresin birçok fiziksel etkisi bunaltıcı olabilse de, genel sağlık ve canlılıkta büyük bir rol oynadıkları için bu psikolojik etkileri göz ardı etmemek önemlidir.

Bakılması Gereken Stres Yönetimi Teknikleri

Peki, kendinizi daha sağlıklı bir kalıba sokmak ve stresi azaltmak için ne yapabilirsiniz? En etkili ve ödüllendirici tekniklerden biri, zihninizi gevşetmenizi ve iç benliğinizi yargılama ve eleştiri yerine dürüstlük ve şefkat duygusuyla incelemenizi teşvik eden meditasyondur.

Yürüme, yoga veya yüzme gibi düzenli orta düzeyde egzersiz yapmanın stres azaltıcı faydaları olduğu kanıtlanmıştır, çünkü egzersiz stresi azaltan pozitif endorfinleri serbest bırakır ve özgüveni artırabilir ve anksiyete ve depresyon ile ilişkili semptomları azaltabilir. Günlük aktivite ile birlikte, koyu yeşillikler ve klorofil içeren gıdalar açısından zengin sağlıklı bir tam gıda beslenmesi stresi tedavi etmeye yardımcı olur. Kronik stres vücudunuzu temel B vitaminlerinden yoksun bırakabileceğinden, bu besinlerin yanı sıra magnezyum ve kalsiyumu beslenme veya takviye yoluyla almanız önemlidir. Bazı uyarıcılar stres ve depresyona katkıda bulunabileceğinden kafein ve şekerden uzak durmayı unutmayın.

Yeterli uyku almak da stresi azaltmak için zorunludur. Stres vücudunuzu fiziksel olarak yıpratabilir ve uyku olmadan stresin etkilerini çok daha fazla hissedeceksiniz. Son olarak, farklı düşünmeyi öğrenerek stresi azaltmaya çalışın. Bir şeyi ne zaman bırakacağınızı bilmek ve hayatınız hakkında olumlu düşünmek, küçük şeyler için üzülmenizi ve yeterince iyi olmadığınız için endişelenmenizi önlemeye yardımcı olacaktır. Düşünce sürecinizi denetlemek savaşın sadece bir parçasıdır ancak sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme değişiklikleri ile stresi hafifletmeye çalışırsanız, artan kaygı sorunlarından büyük ölçüde kaçınabilirsiniz.