Tatlı Krizi Nasıl Çözülür?

Tatlı Krizi Nasıl Çözülür?

BESLENME

Tatlı Krizi Nasıl Çözülür?

Tatlı krizi, diyette olsun olmasın birçok kişinin başına gelen bir problem. Bu yazımızda tatlı krizi nasıl olur, tatlı krizi neyden kaynaklanır ve tatlı krizinin çözümü için ne gerekir bundan bahsedeceğiz. 

Tatlı krizi, şiddetli bir şekilde tatlı yeme ihtiyacı hissetmenin tanımıdır. Günümüzde neredeyse tatlı olmayan ürünlerde bile şeker varken, vücudunun bu bileşen ile düzenli olarak karşılaşması daha fazla yeme isteğine sebep olabilir.

Tatlı Krizi Neden Olur?

1. Koşullandırma

Ne yediğiniz, ne zaman ve kiminle yediğinize bağlı olarak alışkanlıklarınızı etkileyebilir. Belli bir ortama girdiğinizde, belli bir olay olduğunda veya belli bir şey gördüğünüzde daha önce bu durumlarda eğer hep tatlı yediyseniz beyniniz bunu hatırlayabilir ve yine tatlı krizi ile karşılaşabilirsiniz.

2. Bağımlılık

Şekerli yiyeceklerin bağımlılık yaptığı bilinen bir gerçek. Tatlı krizi olan danışanlarımıza baktığımızda genel olarak bu kişilerin hali hazırda yüksek bir şeker tüketimi olan kişiler olduğunu gözlemledik. Yani ne kadar fazla şekerli ürün varsa beyniniz hep daha fazlasını isteyecektir.

3. Tatlandırıcılar

Şekerden daha da tatlı olan yapay tatlandırıcılar, aşırı tatlı bir tada alıştırıp diğer her şeyin tatsız gelmesine sebep olabilir. Böylelikle hep daha fazla tatlı olmasını isteyebilirsiniz bu da tatlı krizi yaşama riskinizi arttırır.

4. Stres

Vücudumuz strese açlık hormonlarını arttırarak tepki verir. Özellikle stres hormonu olarak bilinen kortizolün, tatlı yeme isteğini arttırdığını gösteren çalışmalar vardır.

Uzun süren stresin ise daha fazla tatlı ve yağlı yiyecekler yenmesine yani tatlı krizlerine yol açtığı bilinmektedir.

5. Uykusuzluk

Yapılan araştırmalar, uykusuz kalan kişilerin tatlı yiyeceklere yönelmesinin daha kolay olduğunu göstermiştir. 

Uykusuz geçen bir gecenin devamında tatlı krizin oluyorsa bunu değerlendirebilirsin. 

6. Yetersiz beslenme

Tatlı krizi olan danışanlarımıza baktığımızda, genellikle gün içinde yetersiz beslendiği, özellikle yeteri kadar protein almadığını gördük.  

Aynı zamanda tatlı krizi yaşayan üyelerimizin genellikle basit yani kan şekerinin dengesiz bir şekilde arttıran karbonhidrat (ekmek, kuru meyve, pirinç pilavı) tüketiminin yüksek olduğunu gözlemledik.

Tatlı Krizi Nasıl Çözülür?

Katı Kurallar Koyma. Yapılan bilimsel araştırmalar ve bizim şimdiye kadar ki tecrübelerimiz, kendini ciddi bir şekilde kısıtlayan, yeme konusunda yasaklar koyan kişilerin daha fazla tatlı krizi ve yeme krizi yaşadığı görülmüştür. Kendine katı kurallar koymadan ılımlı bir şekilde özel günlerinde ufak ufak tatlı yemen ne sağlığına ne de kilona olumsuz bir etki etmeyecektir. 

Etiket Oku. Bazen bazı yiyecekleri özellikle tatlı ve paketlenmiş yiyecekleri adeta aşeriyor olabilirsin. O yiyeceğin içeriğinde ne kadar şeker olduğunu, hatta ne kadar katkı maddesi ve kimyasal olduğunu görmek belki bu isteğinin azalmasına sebep olabilir. 

Tatlı Krizin Varken Uyumaya Çalış. Çoğunlukla enerjin düşükken, yorgunken tatlı krizi yaşıyor olabilirsin. Ufak bir kestirmek enerjinin yerine gelmesine ve tatlı krizinin azalmasına yardımcı olabilir. 

Daha Sağlıklı Seçimler Yap. Tatlı bir tat istiyor olabilirsin, ancak bunu yoğun şeker yüklü bir Nutella kavanozu ile geçirmek yerine 1 porsiyon meyve, bitter çikolata veya içeriği temiz meyveli bir protein bar tüketerek de geçirebilirsin. 

Her Öğüne Protein Ekle. Protein, midendeki besinlerin kana daha hızlı karışmasının önüne geçer, mide boşalma süresini uzatır. Bu, şu anlama gelir: Proteinli bir öğünün sonunda kan şekerin çok hızlı yükselmeyecek ve devamında çok hızlı düşmeyecektir. Böylece tatlı krizlerini daha az yaşadığını göreceksin. 

Tatlı krizinin çözümü çok kapsamlı olmakla birlikte ilk olarak neden tatlı krizi yaşıyorsun sorusunun cevabını bulmak gerekir. Eğer yukarıda saydığımız sebepler sana uygun değilse, bir dahiliye uzmanına durumundan bahsedebilir, kan değerlerine baktırabilirsin. 

Tatlı krizinin sebebi bazen, insülin direnci, diyabet gibi özel durumlar olabilir. Detaylı bir muayene ile sebebini öğrenebilir ve öncelikle doğru beslenme ile bu krizleri yönetebilirsin. 

Sen de tatlı krizinin çözümü için bir adım atmak, doğru beslenmeyi öğrenmek istiyorsan hemen Bewell’i indir, birlikte çalışmaya başlayalım.