Erkeklerde Yeme Bozukluğu

Erkeklerde Yeme Bozukluğu

PSIKOLOJI

Erkeklerde Yeme Bozukluğu

Yeme bozukluğu daha çok kadınlarda görülen bir patoloji olarak bilinse de erkeklerde yeme bozukluğu sandığımızdan çok daha yaygın. Başlangıçta Ulusal Yeme Bozuklukları Derneği'ne ait en sık alıntılanan istatistik, tüm yeme bozukluğunun onda birinin erkeklerde meydana geldiğini gösterir. Bu istatistikle ilgili sorun ise erkeklerde asla ortaya çıkmayan tüm yeme bozukluğu türlerini hesaba katmamasıdır. Yeme bozukluğu için tedavi görmeyen erkekleri içerecek şekilde tasarlanan daha yeni araştırmalar, gerçek sayının yüzde 40 kadar yüksek olabileceğini gösteriyor.

Bu farklılığın bir nedeni, erkekler için sözde “ideal vücut tipi”nin kadınlardan farklı olması olabilir. Bu biraz değişse de, kadınlar genellikle kendilerine pazarlanan zayıf bir yapıya sahipken, erkekler daha sık olarak şişkin kasların ve vücut yağ eksikliğinin imkansız kombinasyonuna maruz kalıyor. "Six-pack abs" genellikle zindeliğin bir göstergesi olarak lanse edilirken, gerçek şu ki karın kaslarının görünür olup olmadığı öncelikle genetik tarafından belirlenir.

Erkeklerde Yeme Bozukluğu Yaygınlığının Tanınması

Genellikle kadınlardan farklı, gerçekçi olmayan bir idealin peşinden gittikleri için, erkeklerde yeme bozukluğu da oldukça farklı görünebilir. Anoreksiya ve bulimia kesinlikle erkeklerde meydana gelse de, neredeyse yalnızca bu yeme bozukluğu türlerine odaklanarak, diğer ölçütlerle ilgili olan yeme bozukluğu türlerinin yaygınlığını fark etmekte başarısız olabiliriz.

Kas disforisi, büyük ölçüde erkeklerde daha sık meydana geldiği için tanınmayan bir yeme bozukluğu örneğidir. Anoreksiya gibi bir bozuklukta odak inceliğe ulaşmak iken, kas disforisi kas kütlesine ulaşmakla ilgilidir. Herhangi bir yeme bozukluğu türünde olduğu gibi, kişinin vücudunun gerçek boyutu ve şekli hakkındaki algıları çarpık hale gelir. Bir kişi, diğer hobiler pahasına kas kütlesini takip edebilir ve spor salonuna gitmek için ilişkilerini feda edebilir. Ayrıca umduğu etkiyi elde etmek için anabolik steroid almak gibi yöntemlere başvurarak da vücuduna zarar verebilir. Her yeme bozukluğu türünde olduğu gibi, “mükemmel vücut” vaadi nihayetinde boştur ve bu nedenle bu rahatsızlığı olan insanlar asla tatmin olmazlar.

Kadınlardan daha fazla erkek tıkınırcasına yeme bozukluğu tanısı almaktadır. Unutmayın, bu istatistik çok gizli bir bozukluk olduğu bildirilen vakaların sayısıyla ilgilidir. Tıkınırcasına yeme bozukluğu olan kişi kısa sürede çok miktarda yiyecek tüketir. Genellikle atak sırasında uyuşukluk veya boşluk hissettiklerini bildirirler ve sonrasında utanç ve suçluluk duyarlar. Bu durum özellikle, çok miktarda yiyecek tüketmenin sosyal olarak onaylanan ancak davranışının kontrolden çıktığını hisseden erkekler için karmaşıktır.

Son zamanlarda yapılan araştırmalar erkekler arasında ortoreksiyada bir artışın varlığını ve bu yeme bozukluğu türünün şu anda erkeklerde kadınlardan daha yaygın olduğunu gösteriyor. Ortoreksiya, kişinin tükettiği gıdanın “kalitesi” konusunda katı bir takıntısı, gıda konusunda esneklik eksikliği ve beslenme konusunda fazla düşünmesi ile ilgilidir. İronik olarak, genellikle kişinin yemesi sağlıksız hale gelir çünkü “yemek kuralları” giderek daha katı hale gelir ve yemek yemede çeşitlilik eksikliğine yol açar. İlişkiler ve hayatın diğer kısımları genellikle bu durumdan olumsuz etkilenir.

Erkekler genellikle kendilerini yeme bozukluğu sahibi olarak görmezler çünkü hatalı bir şekilde yeme bozukluğu mağduru olmayı bir "kadın hastalığı" olarak düşünürler. Bu kadınsı olarak algılanabileceği için tedaviye gelmeyen çok büyük bir insan havuzu anlamına gelmektedir .Geldiklerinde bile cinsiyet yanlılığı, bir sağlık uzmanının düzensiz beslenme kaynağının ne olduğunu fark edip etmeyeceğinde çok büyük bir rol oynar. Bu neden erkeklerde yeme bozukluğu ile ilgili sessizlik kendini pekiştiriyor. Kimse bunun hakkında konuşmuyor, bu yüzden kimse bunun bir sorun olduğunu bilmiyor. Yani bir erkek yeme bozukluğu geliştirdiğinde, bu "kadın hastalığı"na sahip olan tek kişinin kendisi olduğunu düşünür.

Yemeğinin veya vücudunun herhangi bir yönü ile mücadele eden herhangi bir erkek tanıyorsanız lütfen bu yazımızı onunla paylaşın. Çoğu zaman bu sorunların ne kadar ciddi olabileceğini bilemeyiz ve adını koyamadığımız şeyleri belirlemek oldukça zordur. Sessizliklerini bozmak için kime yardım edebileceğinizi asla bilemeseniz de farkındalıkla daha iyi yol alabiliriz.